روش های جراحی استومی
روش های جراحی استومی
قبل از انجام جراحی استومی چه اقداماتی انجام میشود؟
1- تعیین محل استوما
2- آموزش کافی به بیمار برای زندگی با استومی
3- اقدامات لازم قبل از جراحی مانند خالی کردن محتویات رودهها و رعایت رژیم غذایی خاص
چرا تعیین محل استوما از اهمیت زیادی برخوردار است؟
زیرا هنگامی که استوما در جای مناسب خود قرار نمیگیرد، استفاده از کیسه بسیار دشوار خواهد بود. محل نامناسب استوما موجب نشت از کیسه و به دنبال آن آسیب پوستی میشود. نشت کیسه، دشواری استفاده از کیسه و مشکلات پوستی ناشی از استومایی که در محل مناسب قرار نگرفته است، بیمار را از شروع فعالیتهای روزمره و طبیعی باز خواهد داشت.
قرار گرفتن استوما روی خط کمربند، روی برش جراحی، نزدیک ناف یا روی چین های شکمی، از چسبیدن چسب پایه کیسه جلوگیری میکند و موجب نشت میشود. هنگامی که استوما در محلی خارج از میدان دید بیمار قرار میگیرد، بیمار به خوبی نمیتواند از خودش مراقبت کند و همواره نیاز به کمک دیگران دارد. با توجه به نکات ذکر شده، تعیین محل استوما یکی از شروط اصلی قبل از جراحی است.
روش ایده ال برای تعیین کردن محل استوما چیست؟
قبل از تعیین محل بهتر است همه چیز برای بیمار توضیح داده شود روش ایده ال تعیین محل استوما، ارزیابی بیمار به صورت کامل است. برای ارزیابی حتی لازم است بیمار لباس های معمول خود را بپوشد و در فضایی خارج از فضای بیمارستان قرار بگیرد.
محل استوما باید حداقل 6-8 سانتیمتر فضای صاف داشته باشد تا چسب پایه کیسه به راحتی بتواند به آن بچسبد. همچنین حتماً باید محل استوما روی عضله رکتوس شکمی (Rectus Abdominis muscle) تعیین شود. نکته دیگر این است که استوما باید در محلی قرار گیرد که بیمار به راحتی به آن دسترسی داشته باشد و آن را به راحتی ببیند. استوما نباید روی خط کمربند قرار گیرد.
برای تعیین محل استوما بهتر است بیمار در وضعیت معمولی و راحت بنشیند و پاهای خود را روی زمین دراز کند. در این شرایط خط کمربند به خوبی مشخص میشود. تفکیک خط کمربند از خط دور کمر بسیار مهم است؛ زیرا در اغلب آقایان خط کمربند چند سانتیمتر پائینتر از خط دور کمر قرار دارد. مزیت تعبیه استوما زیر خط کمربند این است که محتویات آن به راحتی به داخل کیسه تخلیه میشود و لباس زیر میتواند از کیسه حمایت و تا حدودی وزن آن را تحمل کند. بعد از تعیین خط کمربند و علامت زدن آن با یک ماژیک غیر ثابت، نوبت به تعیین وضعیت عضله راست شکمی میرسد. برای این کار بیمار روی میز یا تخت صافی دراز میکشد. سپس سر و شانههای خود را روی میز بلند میکند. در این حالت با لمس شکم میتوان عضله رکتوس را احساس کرد. در بیماران لاغر، این عضله اغلب قابل دیدن است. اگر استوما روی عضله رکتوس تعیین محل شود، امکان بروز فتق بعد از جراحی کاهش مییابد.
در مرحله بعد در حالت نشسته، چین و چروک های شکمی بیمار بررسی میشود. سپس بهتر است بیمار به جلو خم شود. بهتر است استوما روی سطح صافی قرار بگیرد و از چین و چروک های شکمی و برجستگیهای استخوانی به دور باشد.
به طور معمول ترجیح داده میشود استوما در ستیغ یا راس چین شکمی قرار بگیرد. این ناحیه در جریان افزایش یا کاهش وزن تغییر نمیکند و بیمار به راحتی آن را مشاهده میکند. میتوان حداقل 2 محل برای بیمار تعیین نمود تا در صورتی که حین جراحی یکی از این محل ها دچار اشکال شد، جراح بتواند از محل تعیین شده بعدی استفاده کند.
پس از آنکه محل دقیق استوما مشخص شد، با استفاده از ماژیک ویژه جراحی علامت زده میشود. در صورتی که تعیین محل چند روز قبل از جراحی انجام شده باشد، برای جلوگیری از پاک شدن اثر ماژیک میتوان روی محل تعیین شده را با پانسمان شفاف پوشاند.
قبل از انجام جراحی بیمار باید چه اطلاعاتی را از طریق پزشک یا پرستار ویژه استومی کسب کند؟
در شرایط روحی خاص بیمار قبل از جـراحی، حمایت خانوادگی و تیم درمانی بسیار با اهمیت است. در این شرایط بیمار بیش از هر چیز نیاز به یک گوش شنوا دارد تا مشکلات و سوالات خود را با وی در میان بگذارد و جواب مناسبی دریافت کند.
بهتر است قبل از انجام جراحی، برخی از اطلاعات علمی در مورد نحوه عمل جراحی و علت آن به زبان ساده با بیمار درمیان گذاشته و تصاویری از سیستم گوارشی یا ادراری به وی نشان داده شود. همچنین میتوان قبل از جراحی نحوه استفاده از کیسه را نیز به وی آموزش داد.
سوالات معمول بیماران در این شرایط در مورد نحوه لباس پوشیدن است که باید به آنان اطمینان داده شود کیسه ها از روی لباس مشخص نمیشوند. همچنین بیمار ممکن است نگران بوی بد باشد که باید به وی اطمینان داده شود بوی بد فقط هنگام تعویض کیسه به مشام میرسد و در صورتی که به درستی از کیسه استفاده و از نشت آن جلوگیری شود، جای هیچگونه نگرانی نیست.
عمل جراحی خارج کردن رکتوم از پرینه و شکم یا (APR) چیست؟
این عمل در سرطان قسمت های تحتانی رکتوم بهکار میرود. در این روش جراح کانال آنال (مجرای مقعدی)، رکتوم و بخش انتهایی کولون سیگموئید را خارج میکند و برای بیمار کلستومی انتهایی دائمی تعبیه میشود. پس از این جراحی بیمار در ناحیه پرینه نیز دارای برش جراحی است.
در این جراحی به دلیل دستکاری های انجام شده در پرینه احتمال مشکلات جنسی دائمی یا موقت و همچنین احتمال عفونت زخم ناحیه پرینه وجود دارد. در این روش کلستومی در ربع تحتانی چپ شکم قرار میگیرد و مدفوع فرم گرفته و سفت از استوما خارج میشود و به دلیل فرم داشتن و سفت بودن مدفوع بهتر است از کیسه های ته بسته استفاده شود.
در صورت پذیرش بیمار و به تشخیص پزشک می توان از Irrigation (شستشوی کولون) استفاده کرد.
عمل جراحی آناستوموز ایلئوآنال چیست؟
یکی از اعمال جراحی مهمی که امروزه شیوع زیادی پیدا کرده است، عمل جراحی آناستوموز ایلئوآنال است که به J Pouch نیز شهرت دارد. در این عمل بخش انتهایی روده کوچک یعنی ایلئوم را به شکل مخزنی برای نگهداری مدفوع در میآورند و آن را به مقعد میدوزند.
با توجه به چگونگی ایجاد مخزن، این عمل انواع مختلفی دارد که بر اساس آن نامگذاری می شود مثلاً S pouch یا W Pouch. بیمارانی که تحت این عمل قرار میگیرند به استومای دائمی نیاز ندارند و مدفوع آنها از طریق مقعد دفع میشود ولی قوام شلتری دارد و دفعات اجابت مزاج آنها بیشتر است.
تعداد کمی از افراد کاندید این عمل جراحی هستند و یکی از مهمترین عوامل دخیل در انتخاب بیمار برای این جراحی، سالم بودن مقعد و ماهیچه های اطراف آن میباشد. این عمل ممکن است با توجه به نظر پزشک و سلامت بیمار در یک، دو یا سه مرحله انجام شود.
در یکی از این مراحل ممکن است یک ایلئوستومی موقت برای بیمار تعبیه شود که برای چند هفته یا چند ماه عمل دفع از طریق آن صورت میگیرد. به این ترتیب جای بخیه ها دست نخورده باقی میماند و سریعتر بهبود مییابد.
این عمل جراحی به هیچ وجه برای مبتلایان به بیماری کرون انجام نمیشود چون بیماری کرون مجدداً عود میکند. مهمترین عارضه این جراحی التهاب قسمتی از ایلئوم است که به صورت مخزن یا کیسه در می آید. گاهی این التهاب به حدی شدید میشود و بیمار را آزار میدهد که منجر به ایجاد ایلئوستومی دائمی میگردد.
مجرای ایلئوم (Ileal Conduit) چیست؟
Ileal Conduit شایعترین یوروستومی دائمی است و پس از برداشتن کامل مثانه ایجاد میشود.
در این جراحی از بخش کوچکی از روده کوچک (ایلئوم) استفاده میشود. این قطعه از روده کوچک به عنوان مجرایی برای انتقال ادرار از کلیه ها و حالب ها به سمت استوما مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع همین بخش از روده برای ایجاد ایلئوستوما نیز مورد استفاده قرار میگیرد و به همین دلیل است که استومای ایجاد شده کاملاً شبیه ایلئوستومی است. تنها تفاوت آن با ایلئوستومی این است که از این استوما ادرار دفع میشود.
معمولاً اغلب جراحان ترجیح میدهند برای ایجاد یوروستومی دائم هنگامی که مثانه به طور کامل خارج شده است، از این روش استفاده کنند.
عمل جراحی هارتمن (Hartmann's Pouch) چیست؟
یکی دیگر از اعمال جراحی که منجر به ایجاد استومای موقت میشود عمل جراحی هارتمن است. این جراحی منجر به ایجاد یک استومای موقت میشود و قسمت دوم لوله گوارش به سادگی بخیه میشود و در داخل شکم قرار میگیرد تا بعد دوباره دو سر روده دوخته شود.
چه مدت بعد از جراحی کلستومی موقت برداشته میشود؟
برداشتن کلستومی موقت به علت ایجاد آن بستگی دارد. به طور معمول کلستومی موقت ایجاد میشود تا به بخش آسیب دیده روده بیمار اجازه استراحت و بهبود بدهد. پس از رفع التهاب، روده را میتوان به شکل طبیعی خود به داخل شکم بازگرداند.
اغلب اوقات جراحان در انجام این کار عجله نمیکنند و به روده فرصت کافی برای التیام میدهند. زمان مورد نیاز برای التیام روده به عواملی مانند وضعیت سلامت بیمار، وجود بیماریهای مزمن مانند دیابت، بیماری قلبی- عروقی، سوءتغذیه، بیماریهای نقص ایمنی، استفاده از داروهای خاص، شیمیدرمانی، رادیوتراپی و....بستگی دارد. جراح از ابتدا باید در مورد زمان انجام این کار با بیمار صحبت و با توجه به وضعیت وی این زمان را مشخص کند. معمولاً این زمان بین 8 تا 12 هفته پس از ایجاد کلستومی موقت طول میکشد و در شرایط حاد ممکن است بیشتر نیز باشد. حتی در بعضی موارد با توجه به موقعیت بیمار ممکن است استومی موقت به نوع دائمی تغییر یابد.
آیا ممکن است عمل جراحی استومی به صورت اورژانس انجام شود؟
بله، متاسفانه در بعضی موارد جراحان با توجه به وضعیت بیمار ناچارند به صورت اورژانس برای بیمار جراحی استومی انجام دهند. این کار معمولاً در موارد اورژانسی مانند زخم های عمیق ناشی از گلوله و چاقو و تصادفات انجام میشود.
این جراحی عواقب منفی زیادی دارد زیرا حادثه در وضعیت کنترل شدهای اتفاق نمیافتد. در این شرایط معمولاً زخم بیمار آلوده به باکتری است و در معرض عفونت های شدید قرار دارد. هر قدر فاصله زمانی بین جراحی و حادثه طولانی تر باشد، ریسک ایجاد عفونت در بیمار بیشتر است. همچنین آسیب پوستی ممکن است در تروما و تصادفات بسیار شدید باشد. در این شرایط زمانی برای آماده سازی بیمار برای جراحی وجود ندارد و بیمار باید بلافاصله به اتاق عمل انتقال یابد.
نکته منفی دیگر در جراحی های اورژانسی، عدم تعیین محل استوما پیش از جراحی است. در این بیماران تعیین محل استوما فقط در حالت خوابیده و در اتاق عمل انجام میشود. عدم تعیین محل استوما پیش از جراحی ممکن است به مشکلات بعدی بیانجامد.
انجام عمل جراحی استومی به صورت اورژانسی چه عواقب روحی خاصی برای بیمار دارد؟
از آنجا که این اعمال جراحی به دنبال حوادث انجام میشوند و اعمال اورژانسی هستند، بیمار فرصت کافی ندارد خودش را برای جراحی آماده کند و از نظر روحی با شرایط ویژه آن کنار بیاید. بیماران در این شرایط دچار حادثه میشوند، بلافاصله به اتاق عمل انتقال مییابند و بدون هیچ پیش زمینه ای وقتی به هوش می آیند با کیسه و استومای خود مواجه میشوند. به همین دلیل این بیماران نیاز به فرصت بیشتری برای تطابق دادن خود با شرایط جدید دارند و نیازمند حمایتهای روحی ویژه می باشند تا به تدریج با شرایط موجود انطباق یابند.